Vrijwel iedere organisatie doet tegenwoordig iéts op het gebied van duurzaamheid. Ik snap wel dat duurzaam ondernemen zo populair is. Na een periode van financiële welvaart en de crisis die daarop volgde, is er voor veel organisaties nu weer ruimte om na te denken over wat echt belangrijk is. De vraag rijst hoe bedrijven binnen hun expertise waarde kunnen toevoegen aan de maatschappij. En hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van mensen en middelen, zonder verspilling.

Ook bij Veenman hebben we ons de afgelopen tijd de vraag gesteld wat duurzaamheid voor ons kan betekenen. Wij werken samen met partners die al goede stappen hebben gezet richting een circulaire economie en dragen zelf bij aan de deeleconomie door continue innovatie. Niet alleen willen we zelf verduurzamen en scherp krijgen wat we al doen en waar nog kunnen verbeteren. Ook willen we onze klanten ondersteunen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen. We merken dat het voor veel van onze klanten nog lastig is om hun visie op duurzaamheid vorm te geven in concrete acties. Daarom 3 vragen die u uzelf kunt stellen richting een duurzame, digitale werkomgeving.

 

1. Zijn er duurzamere alternatieven voor de apparatuur die op dit moment in de organisatie wordt ingezet?

Wij werken samen met partners die continu product innovaties toepassen om zo steeds energiezuiniger te werken. Onze partners dragen bij aan een circulaire economie door te kijken naar de gehele keten, vanaf het product ontwerp tot aan het verwerken van het product aan het einde van de levenscyclus. Eén van de producten waarbij duurzaamheid centraal staat in het ontwerp, is HP Pagewide.

De inzet van deze apparatuur leidt, door de innovatieve toepassing van een nieuw soort printkop, tot een besparing van 84% op het energieverbruik ten opzichte van normale laser printers. Ook stoot de toner geen fijnstof uit en doordat er minder vervangbare onderdelen in deze printers zit, is er 50% minder onderhoud nodig. Met deze besparingen wordt het wel heel makkelijk om uw duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

 

2. Welke processen kunnen duurzamer worden ingericht?

Door digitaal te werken, kunt u makkelijk besparen op papier, inkt, verbruiksonderdelen en zelfs op reiskilometers. Een mooi voorbeeld waar wij door procesinnovatie duurzamer zijn gaan werken, is door de implementatie van Lifesize. Dit video vergadersysteem is makkelijk te gebruiken en zorgt voor zo’n levensechte ervaring, dat wij inmiddels wel 2.500 uur per jaar vergaderen via video. Niet alleen zorgt dit voor aanzienlijk minder reiskilometers en minder CO2 uitstoot, ook staan onze medewerkers minder vaak in de file en eten ze vaker thuis met hun gezin. Een win-win-win situatie dus.

 

3. Zijn er mogelijkheden om apparatuur of andere zaken te delen?

De deeleconomie wint niet voor niets aan populariteit. Steeds meer particulieren en bedrijven beseffen zich dat niet het bezit, maar het gebruik van spullen van belang is. Door spullen te delen, bespaart u niet alleen kosten, maar draagt u ook bij aan een duurzamere wereld.

Wij spelen hier op in met Innoprint: een innovatieve dienst die het voor iedereen mogelijk maakt om te printen op ‘openbare printers’, vanaf iedere locatie en vanaf elk device. Op steeds meer locaties door heel Nederland staan Innoprint printers. Op locaties waar veel mensen langskomen en die openbaar toegankelijk zijn. Door Innoprint in te zetten bij onze klanten, bieden wij een meerwaarde door bijvoorbeeld de aanloop van bezoekers te vergroten. Daarnaast biedt Innoprint, indien gewenst, een innovatief verdienmodel, waarbij onze klanten een bedrag krijgen voor elke afdruk die op hun locatie wordt gemaakt. Met het Innoprint concept bieden wij dus een sociale innovatie die onze klanten meer kan bieden dan alleen duurzame apparatuur of softwareoplossingen.

Ik vind het een hele mooie ontwikkeling dat steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaamheid. Hopelijk gaan al deze bedrijven ook nadenken over hoe ze al hun mooie plannen naar concrete acties kunnen vertalen. Ik ben heel erg benieuwd wat de toekomst hierin nog meer zal brengen, want we staan nog maar aan het begin!

 

Wilt u meer informatie?

Probeer dan onze maandelijkse nieuwsbrief. Met relevante informatie over trends en thema’s rondom digitalisering, duurzaamheid, beveiligingsvraagstukken en documentautomatisering.

Gedeeld